6 tot 9 maanden zwangerschap

6 tot 9 maanden zwangerschap

Dit is best een spannende tijd. Na de 6de maand zwangerschap is je baby bijna klaar om geboren te worden. Soms gebeurt dat ook, maar natuurlijk is dat niet helemaal de bedoeling want in de 7de maand zwangerschap is een kindje er nog niet helemaal aan toe om geboren te worden.

We geven nu een overzicht van hoe het kind zich verder ontwikkelt in deze laatste periode van de zwangerschap.

Vanaf de 7de maand van de zwangerschap

Na 7 maanden zwangerschap gaat je kind steeds meer lijken op een baby’tje dat klaar is om geboren te worden. Het minimensje in je buik is nu 35 tot 40 cm lang. Nu is hij/zij al flink aangekomen, want een gewicht tussen de 1100 gram en de 1600 gram is nu zeker geen uitzondering. Het kindje begint nu ook zelf dingen te proeven, want de smaakpapillen hebben zich ontwikkeld in de mond. Verder krijgt je kleine spruit nu ook zijn babyvet,want de vetlagen van de baby worden nu gevormd. Alle organen die toch al aan het groeien waren, groeien nog verder om zeker op tijd klaar te zijn voor de geboorte. Ook de huid ontwikkelt verder. Wanneer je kind nu geboren wordt, dan ziet het er  gerimpeld uit. Het is nu wel levensvatbaar en wanneer het nu geboren zou worden, dan zouden we het een te vroeg geboren kindje of een prematuur noemen. Overleven in de couveuse is nu mogelijk. Meer info over 7 maanden zwanger? Bekijk hier tips over welke voeding je moet nemen!

De aanstaande moeder na 7 maanden zwangerschap

Omdat het kindje steeds meer groeit, gaat de moeder ook steeds meer aankomen. In deze maand kun je zelfs 2 tot 4 kg bijkomen. Je humeur wordt er trouwens niet altijd beter op. Het is ook geen wonder, want door het extra gewicht van je kindje wordt je steeds sneller moe. Het is dan ook een goed idee om hulp in de huishouding te vragen van je partner of familieleden wanneer dit tot de mogelijkheden behoort. Wanneer je een werkende aanstaande moeder bent, kan het zijn dat je bepaalde jobs niet meer kunt uitvoeren. Meld dit tijdig aan je werkgever of je baas, zodat daar rekening mee gehouden kan worden!

Na 8 maanden is je kindje nog verder gegroeid en kan het 38 tot 45 cm lang zijn. De baby weegt nu tussen de 1800 en 2700 gram. Het gaat nu heel snel vooruit. Het kind is bijna helemaal volgroeid. Alleen de longen moeten nog verder ontwikkelen. Het kind beweegt volop. Ook de vingernagels worden nu zichtbaar.

Na 9 maanden is het zover. Het kind is volledig ontwikkeld. Ook de longen zijn nu volledig gerijpt en het kind zit nagenoeg op het geboortegewicht. Het kind is nu klaar om geboren te worden en zal nu gaan indalen.

Voorbereiding op de bevalling

Rond deze tijd is het belangrijk om je voor te bereiden op de bevalling. Je kan hier literatuur over lezen maar je kunt ook speciale vormingssessies hierover volgen. Dit worden bevallingsklassen genoemd. Vaak kun je ze met je partner bijwonen. Behalve omwille van de informatie, is het ook een goede manier om andere jonge ouders te leren kennen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *