Laatste week van de zwangerschap

laatste week zwanger

Het lijkt voor sommige mensen misschien een beetje gek om het over de laatste week van de zwangerschap te hebben. Misschien vraag je je wel af wat er in hemelsnaam kan mislopen in de laatste week van de zwangerschap. En toch is deze vraag niet zo gek als ze op het eerste zicht kan lijken. Het is wel degelijk belangrijk om je voor te bereiden op een zwangerschap.

Dingen die je kunt doen om een zwangerschap voor te bereiden

Tijdens de zwangerschap zijn er tal van leefregels en aanbevelingen voor een gezonde voeding die je best volgt om je zwangerschap tot een goed einde te brengen. Zo kan foliumzuur bepaalde afwijkingen bij de geboorte zoals een open rug voorkomen. Foliumzuurtabletten kunnen ingenomen worden vanaf 4 weken voor de zwangerschap tot en met de tiende week van de zwangerschap. Bekijk ook dit artikel van de laatste loodjes.

Ons medicijnengebruik aanpassen aan de zwangerschap

Ook al leven we toch nog zo gezond, toch kan het voorkomen dat we medicijnen innemen waarvan we niet weten of ze gezond zijn tijdens de zwangerschap of niet. Je doet er alvast goed aan om dit even te overleggen met je huisarts. Sommige medicijnen mogen helemaal niet genomen worden tijdens de zwangerschap en van andere geneesmiddelen moet je wellicht de dagelijkse dosis aanpassen.  Wanneer je medicijnen neemt zonder doktersvoorschrift, dan moet je extra voorzichtig zijn. Lees altijd de bijsluiter! Je zult merken dat er heel wat geneesmiddelen bestaan die een invloed kunnen hebben op de zwangerschap of op de conceptie. Gebruik ze liever niet en vraag altijd raad aan je huisarts. Zeker in de laatste week van de zwangerschap!

Chronische aandoeningen in de laatste week van de zwangerschap

Heb je een chronische aandoening, hoe er dan rekening mee dat die je ziekte kan beïnvloeden. We leven met zijn allen met chronische aandoeningen waarvan we soms niet weten of ze onze zwangerschap kan beïnvloeden of niet. Soms moeten we daar ook medicijnen voor innemen (zie hierboven). Sommige chronische aandoeningen zijn helemaal incompatibel met een zwangerschap, en dan is het erg belangrijk dat we dit weten voor het begin van de zwangerschap. Diabetes en hoge bloeddruk zijn namelijk voorbeelden van aandoeningen die een invloed kunnen hebben op de zwangerschap. Met de juiste medicatie, kan een zwangerschap bij een heel aantal chronische aandoeningen wel tot de mogelijkheden behoren. Het is dan wel noodzakelijk dat je tijdig de juiste raadgevingen krijgt van je huisarts en dat je daar niet mee wacht tot je al zwanger bent.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *