Muziek en zwangerschap

Muziek tijdens je zwangerschap is erg belangrijk. Sommige muzieksoorten zijn geschikter dan andere soorten. Kan bijvoorbeeld de nieuwste hitzone  die aan staat veel invloed hebben?

Je baby krijgt in de buik al veel mee van wat er ‘buiten’ gebeurt. Bijna alle zintuigen beginnen met werken in de baarmoeder. Eerst ontstaat het gevoel, vervolgens smaak, gehoor en dan het zicht. Als je dus naar muziek luistert, luistert je baby mee. Sterker nog, als je zelf muziek maakt voelt hij of zij ook nog eens de vibraties.

In de zestiende week begint de foetus beetje bij beetje dingen te horen. In het begin zullen dit alleen de inwendige geluiden zijn van de mama. Denk hierbij aan hartslag, bloedsomloop en spijsvertering. Rond week 22 beginnen de oren hun vorm goed aan te nemen. Vanaf dit moment zullen ze veel meer geluiden gaan horen zoals de stem van de moeder.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar prenatale ontwikkeling, waarin steeds meer aanwijzingen te vinden zijn voor het feit dat foetussen niet alleen de stemmen van hun moeder en vader horen, maar ook muziek. Rond de acht maanden zwangerschap kunnen baby’s goed het onderscheid maken tussen deze verschillende geluiden. Verder onderzoek laat zien dat foetussen zelfs een voorkeur hebben voor bepaalde soorten muziek. Hun hartslag en frequentie van het knipperen met de ogen verschilt namelijk per muzieksoort. Zo geven veel foetussen de voorkeur aan klassieke muziek boven harde muziek met zware bastonen.

Bij het zingen zullen de geluidstrillingen van je stembanden rechtstreeks doorgaan naar je baby. Hij of zij voelt die vibratie en dat voelt dan als een soort massage. Het maakt daarbij gelukkig niet uit of je zangkunsten van een hoog of laag niveau zijn.

Na de geboorte zal je baby muziek en/of liedjes herkennen, daarom is het slim om tijdens je zwangerschap prettige en lieve muziek te zingen of aan te zetten. Hierdoor investeer je in een rustige babytijd: het zal je baby doen herinneren aan de veilige baarmoeder en zal het eventuele huilen hoogstwaarschijnlijk stoppen.

baby-muziek

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *