3 tot 6 maanden zwangerschap

3 tot 6 maanden zwanger

Na 3 maanden zwangerschap ziet het ongeboren kindje in je buik er een beetje uit zoals een miniversie van een voldragen baby. Uiteraard is het kleine wonder in je buik nog niet klaar om geboren te worden. Nu de basis gelegd is moet het toekomstige baby’tje nog verder groeien in je buik. Maar wat gebeurt er in de periode van 3 tot 6 maanden zwangerschap? En hoe kun je als moeder en als jonge ouders in het algemeen ervoor zorgen dat je kind gedurende deze tijd optimaal groeit?

Hoe ontwikkelt de foetus zich tussen 3 en 6 maanden zwangerschap?

Gedurende de vierde maand zwangerschap ontwikkelt je kindje zich verder in je buik. Op het einde van de vierde maand zwangerschap is je ongeboren kind zo’n 16 tot 17 cm lang. De foetus weegt ongeveer 170 gram. Nu worden de primaire reflexen van het kind ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn slikken en zuigen wat het kind nodig heeft om te kunnen drinken en eten. Ook gaat het ongeboren kind in de baarmoeder nu duimzuigen. De tanden ontwikkelen zich verder en het kind krijgt nu ook voor het eerst zweetklieren in handen en voeten. Ook alle vingertjes en teentjes zijn nu helemaal compleet. Nu is duidelijk te zien of je een jongen of een meisje mag verwachten. Dit is een echt minimensje! Alleen heeft hij of zij nog wel een hele tijd in de baarmoeder nodig vooraleer het mogelijk is om zelfstandig te overleven. Wat gebeurt er met je lichaam na 3 maanden? Kom erachter!

Aan het eind van de vijfde maand is de baby alweer wat verder gegroeid. Je toekomstige kindje meet nu als alles goed is tussen de 20 en 25 cm. Nu is het minimensje flink aangekomen tot net iets onder de halve kilo. Nu krijgt het kindje  behalve donzig lichaamshaar ook haar op het hoofdje. Dit is de tijd dat je ook begint te voelen wanneer je baby zich beweegt. Alle organen groeien verder en ook het uiterlijk van je kind ontwikkelt zich verder. Nu worden ook de wenkbrouwen, de wimpers en de oogleden goed herkenbaar.

Wanneer je kindje zes maanden in de baarmoeder zit, is het nog verder gegroeid.    Gemiddeld mag je verwachten dat je kind nu al 25 tot 28 cm lang zal zijn. Op een maand tijd is het gewicht bijna verdubbeld. Het kindje zal nu al 900 gram wegen. Het baby’tje zal nu al eens met de oogjes knipperen en het kan ook al eens de hik krijgen.

Voeding van de aanstaande moeder

Dit is de tijd waarin de aanstaande moeder zin krijgt in voedingsmiddelen die ze normaal niet lekker vindt en omgekeerd. Het kan allemaal, maar het is belangrijk dat de maaltijden genoeg voedingsstoffen bevatten!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *